• Lorem ipsum

Opgewekte energie van zonnepanelen gebruiken voor duurzame oplossingen

5 Sep 2024

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, ben je al goed bezig met het verduurzamen van je woning of bedrijfspand. Maar wist je dat je de opgewekte energie van je zonnepanelen nog efficiënter kunt gebruiken? Zeker met het aankomende einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027, wordt het steeds aantrekkelijker om je opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Een van de beste manieren om dit te doen, is door een warmtepompboiler, lucht-water warmtepomp, en een energiezuinige lucht-lucht warmtepomp (airco) in te zetten voor verwarming, koeling en warm water. In deze blog lees je hoe je jouw zonne-energie optimaal kunt benutten en zo niet alleen je energierekening verlaagt, maar ook je woning verder verduurzaamt.

Wat is het effect van het einde van de salderingsregeling?

Met de huidige salderingsregeling kunnen huiseigenaren en bedrijven hun overtollige opgewekte zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet en daar een vergoeding voor krijgen. Dit maakt zonnepanelen financieel zeer aantrekkelijk. Vanaf 1 januari 2027 komt daar echter verandering in. De regeling wordt afgebouwd, en dat betekent dat je steeds minder terugkrijgt voor de stroom die je teruglevert. Uiteindelijk is het doel om meer mensen te stimuleren om de opgewekte energie zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net.

Dit kan een flinke impact hebben op hoe interessant zonnepanelen financieel zijn. Maar er is goed nieuws: er zijn volop duurzame mogelijkheden om de opgewekte energie in je eigen woning of bedrijfspand te gebruiken. Hierdoor wordt je investering in zonnepanelen nog steeds rendabel, zelfs na het aflopen van de salderingsregeling.

Warmtepompboiler: gebruik zonne-energie voor warm water

Een van de beste manieren om je zonne-energie slim te gebruiken, is door een warmtepompboiler te installeren. Dit systeem gebruikt elektriciteit om warmte uit de omgevingslucht te halen en daarmee je tap- en drinkwater te verwarmen. Het grote voordeel van een warmtepompboiler is dat het veel efficiënter werkt dan een traditionele elektrische boiler, wat betekent dat je met minder stroom meer warm water kunt opwekken.

Door je zonnepanelen te koppelen aan een warmtepompboiler, gebruik je de opgewekte zonne-energie direct om je water te verwarmen, in plaats van het terug te leveren aan het net. Zeker in de zomermaanden, wanneer de zon volop schijnt en je veel zonne-energie opwekt, kan de warmtepompboiler vrijwel gratis warm water leveren.

Daarnaast draagt een warmtepompboiler bij aan het verduurzamen van je woning. Je bespaart niet alleen op gas of traditionele stroomkosten, maar verlaagt ook je CO₂-uitstoot, omdat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van water.

Lucht-water warmtepomp: efficiënt verwarmen met zonne-energie

Naast een warmtepompboiler is een lucht-water warmtepomp een uitstekende manier om de opgewekte zonne-energie van je panelen te benutten. Een lucht-water warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht te halen en dit om te zetten naar warmte voor je verwarmingssysteem en warm water. Dit maakt het een energiezuinige en duurzame optie voor zowel het verwarmen van je woning als het leveren van warm water.

Door een lucht-water warmtepomp te combineren met zonnepanelen, kun je je huis verwarmen zonder dat je stroom van het net hoeft af te nemen. Vooral in de wintermaanden, wanneer het verbruik voor verwarming hoger is, kun je zo je gasverbruik drastisch verminderen of zelfs helemaal elimineren. Dit maakt een lucht-water warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een slimme investering voor de lange termijn, zeker met de stijgende energieprijzen.

Zonnepanelen combineren met een energiezuinige airco

Naast het verwarmen van je water en je woning, kun je je opgewekte energie ook gebruiken om je huis of kantoor te koelen en verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem, beter bekend als een airco, werkt door de warmte uit de lucht te halen en deze naar binnen of naar buiten te verplaatsen, afhankelijk van je wensen. In de zomer kan de airco je woning koelen, en in de winter kan dezelfde installatie je ruimtes verwarmen.

Door je zonnepanelen te combineren met een lucht-lucht warmtepomp, zorg je ervoor dat de opgewekte stroom wordt gebruikt om je woning te koelen of te verwarmen. Dit maakt een airco een duurzame en energiezuinige optie, vooral nu de zomers steeds warmer worden. Veel moderne airco's hebben een hoge energie-efficiëntie, wat betekent dat ze met een minimale hoeveelheid stroom een maximale koeling of verwarming bieden.

Met de juiste zonnepanelen en een lucht-lucht warmtepomp kun je je energiekosten aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd je comfort verhogen. Ook deze systemen helpen je om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet en de aflopende salderingsregeling.

Het financiële plaatje: investering en terugverdientijd

Je vraagt je misschien af wat de kosten zijn van een warmtepompboiler, lucht-water warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp en hoe snel je deze investeringen terugverdient. De prijzen van een warmtepompboiler beginnen rond de €2.500, afhankelijk van de capaciteit en het merk. Een lucht-lucht warmtepomp (airco) kan variëren van €2.000 tot €4.500, afhankelijk van de grootte van het systeem en de functies. De kosten van een lucht-water warmtepomp liggen meestal tussen de €10.000 en €15.000, inclusief installatie.

Hoewel de initiële kosten misschien hoog lijken, is het belangrijk om te beseffen dat deze investeringen zichzelf op termijn terugverdienen. Zeker met de verwachte stijging van de energiekosten en de afbouw van de salderingsregeling, wordt het steeds aantrekkelijker om je opgewekte energie direct te gebruiken. De terugverdientijd van een warmtepompboiler of lucht-lucht warmtepomp kan variëren van 5 tot 10 jaar, terwijl de terugverdientijd van een lucht-water warmtepomp vaak iets langer duurt, maar nog steeds financieel aantrekkelijk is dankzij subsidies en lagere energiekosten.

Daarnaast zijn er vaak subsidies beschikbaar voor duurzame installaties, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), die de kosten van aanschaf en installatie aanzienlijk kunnen verlagen.

Duurzaam en voorbereid op de toekomst

Het einde van de salderingsregeling hoeft geen negatieve impact te hebben op de voordelen van je zonnepanelen. Door slim gebruik te maken van de opgewekte energie met een warmtepompboiler, lucht-water warmtepomp, en een lucht-lucht warmtepomp, kun je je woning of bedrijfspand nog verder verduurzamen en je energiekosten verlagen. Je benut de energie die je zelf opwekt maximaal, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een warmtepompboiler, lucht-water warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp? Bij Alternatief Voor Gas helpen we je graag verder met persoonlijk advies en een oplossing die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.